Allmän information

På gravplatsen har man rätt att uppföra en gravsten eller minnesmärke. På den här sidan får du information med råd och tips om gravstenar.

Ta gärna god tid på dig att välja en gravsten, det ska inte förhastas. Tänk på att gravstenen ska stå där i minst 25 år och därför är det viktigt att det bli rätt från början och har den personliga prägel som eftersträvas. Det finns inget tvång om exakt när du måste ha rest monumentet på gravplatsen.

Gravstenar och gravvårdar finns i olika material såsom natursten, marmor, kalk, skiffer och granit. De tillverkas oftast på beställning och med en personlig prägel och är gedigna hantverk.

Gravvårdar eller gravstenar

En gravvård är en gravsten eller minnesmärke och kan vara i ett bestående material såsom sten, glas, järn eller till och med trä. Gravvård är därför bara ett annat ord för gravsten men betydelsen inkluderar även andra typer av minnesmärken såsom kors eller häll.

Storleken och gravstensbestämmelserna

Gravstenar finns i väldigt många storlekar både stående och liggande, men valet begränsas oftast till gravstensbestämmelserna (vad kyrkogården eller orten har för möjligheter och begränsas även i viss mån av seder och bruk). Vanligt mått på en stående gravsten är 70 cm hög och 50 cm bred.

Godkännande (ett sorts bygglov för gravplatsen)

 Du behöver ett tillstånd för att få uppföra en gravsten på den angivna gravplatsen som lämnas av kyrkogårdsförvaltningen. Man lämnar ansökan med ritning för att få godkännande (ett slags bygglov) som då kontrollerar om ansökan är inom ramen för vad som medges i gravstensbestämmelserna. Det kan t.ex. vara att texten på gravstenen inte väcker anstöt eller att måtten stämmer överens med bestämmelserna för det kvarter där gravstenen ska uppföras. Ansökningsblankett beställs från kyrkogårdsförvaltningen.

Precis som vid vanliga bygglov har man också rätt att överklaga avslag till länsstyrelsen, information om hur man gör det ska följa med det avslag man får från kyrkogårdsförvaltningen.

www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=827867

Checklista inför beställning

 • Måtten på gravplatsen
  Ta först reda på vilken typ och mått på gravsten du får uppföra i gravplatsen, kontakta kyrkogårdens personal. 
 • Få inspiration
  Besök några kyrkogårdar för att få inspiration och uppfattning om vilken typ av gravsten som skulle passa
 • Välj stensort
  Det finns många olika stensorter och den vanligaste är granit som fungerar bra i våra svenska förhållanden med tiden. Men du kanske vill ha en skulptur, glas eller något annat minnesmärke
 • Texten
  Fundera på vad som ska stå på stenen förutom det uppenbara namn och årtal, ni kanske vill ha en extra text

       Våra öppettider : Mån-Fre 09.00-17.00 Lör 10-14 Sön Stängt

Mail: info@gravstenarodekor.se            

 Hemsidan ägs och uppdateras av Gravstenar & Dekor Malmö

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.03 | 21:33

Hej Marie,

tyvärr finns inget sådant avtalat.
Med vänliga hälsningar
Gravstenar & Dekor Malmö

...
22.03 | 03:52

Får vi i HSB rabatt ?

...
17.06 | 19:12

Jag är intresserad av denna gravsten och vill ärna veta pris och storlek om den kan göras något tjockare. Jag har gravplats men måste visa en ritning ev bild på

...
04.06 | 13:09
Hem har mottagit 5
Du gillar den här sidan